Med od včelára je liek, ten z obchodu je obvykle len drahé sladidlo. Včelár radí, ako vybrať med
V lete sa začína predávať tohtoročný med. Už teraz sa tak môžeme obzerať po zásobách na zimu. Nevýhodou však je, že kvalitný med v obchode nemáte ako spoznať. Keď ho kupujete, môžete sa spoňahnúť len na svoje zmysly. Či je med skutočný, sa prejaví až neskôr. Najistejšou voľbou je teda kúpiť med priamo od včelára.
MED JE LIEK
„Tí, čo si kupujú med od včelárov, si kúpili liek. V mede sa nachádzajú vitamíny, enzýmy, živý peľ. Keď si kúpite med v hypermarkete, kupujete si len sladidlo. Aby sa med dostal do pohára, musel prejsť cez čerpadlá, ktoré ohriali med na 80 stupňov. Nad touto teplotou už neexistuje v mede život. Enzýmy sú preč, takže ste si kúpil len veľmi drahé sladidlo,“ vysvetľuje predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák.
„Ten med nie je len pasterizovaný, ale aj filtrovaný. Takže sa potom nedá určiť, odkiaľ pochádza a či nie je pančovaný. Môže pochádzať aj z krajín, v ktorých sa používajú antibiotiká, ktoré sú u nás už dávno zakázané“ varuje včelár.
Aj test medov, ktorý urobila Slovenská akadémia vied a zverejnil ho Denník N ukázal, že drvivá väčšina medov z obchodu je bez života. Ani vyššia cena nezaručovala, že pôjde o kvalitný med so všetkými látkami, ktoré má obsahovať.
Ak nemáte inú možnosť, iba kúpiť med v obchode, vyhnite sa tekutému medu a hľadajte slovenskú nálepku. Šéf zväzu včelárov pripomína, že aj slovenské pastované medy sú veľmi kvalitné. Takže ak si teda vyberáte v obchode medzi tekutým a pastovaným, siahnite po tom druhom. Pastovaný med prešiel mechanickým spracovaním, pri ktorom sa najemno pomelú kryštály cukru a med sa tak ľahšie používa. Mechanické pastovanie nepoškodzuje kvalitu medu až tak, ako čerpadlá, ktoré ho zahrievajú.
AKO HO SKLADOVAŤ
Med uchovávajte v tme a v teplote najviac 16 stupňov. Bude mu dobre v komore, alebo špajzi, kde nie je veľké teplo. Že ste si kúpili kvalitný med spoznáte najmä pri skladovaní. Medy sa v čerpadlách ohrievajú aj preto, aby boli u zákazníka celý čas tekuté. Pravý med časom scukornatie. Na toto je však jednoduchý trik.
Odoberte časť medu, ktorú potrebujete a jemne ho ohrejte. Úplne stačí pri izbovej teplote, na vykurovacom telese, alebo blízko sporáka. Určite to nerobte v mikrovlnnej rúre, med sa nesmie nahriať príliš. Nesmie byť horúci, len vlažný.
Ak si med dávate napríklad do čaju, určite to nerobte hneď, ako čaj uvaríte. Vysoká teplota zničí všetky výživné látky, pre ktoré ste si med od včelára kupovali. Počkajte, kým teplota neklesne na „pitnú“ mieru.
Zdroj: www.webnoviny.sk